sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Cancun - vinkit turistille



Rahanvaihto

Rahanvaihtoon Cancunissa tarvitset mukaasi aina passin. Muutoin ystävälliset rahanvaihtotädit eivät ala kanssasi yhtään millekään. Kokemuksen syvällä rintaäänellä ;) Mielelläni en passia kuljeta mukanani lomakohteissa, mutta Meksikossa siihen oli suostuttava jos mukaan varattua valuuttaa halusi vaihtaa paikallisten rahaksi. Rahanvaihtopisteitä löytyy Cancunin keskusta-alueelta useita ja niiden kanssa asiointi sujui ongelmitta, kun passin muisti pitää matkassa mukana. 

Bussiyhteydet

Yucatanin niemimaan alue on tähän astisista reissuistani ehdottomasti se paikka, jossa julkinen liikenne toimii! ADO-bussiaseman löydät Cancunin keskustasta ja sille kulkevat myös kaikki paikallisbussit hotelli zonelta. Bussiasemalta lähtee pitkin päivää ilmastoituja ja hyväkuntoisia linja-autoja ympäri Yucatania. Aikataulut pitivät aina paikkansa ja lippujen hinnat olivat kohtuulliset. Mikäli haluaa matkustaa vielä edullisemmin, voi tiskiltä aina kysyä kakkostason busseja ;)

https://www.ado.com.mx/ado2/#/

Ylläolevalta sivulta pääset ADO-bussien kotisivuille, josta pystyt aina nopeasti tsekkaamaan eri bussiyhteyksien keston, hinnan ja aikataulun.

Pitkän matkan linja-autojen lisäksi Cancunin alueella kulkee kahta eri reittiä paikallisbusseja. Toinen busseista kulkee hotelli zonen päästä Puerto Mujareziin asti. Toinen hotelli zonelta aina syvälle sisämaahan Cancunin keskustan laidalle. Paikallisbussiin pystyi hyppäämään miltä tahansa pysäkiltä ja noin 0,60 e ( 10 peson) hinnalla ja sen kyydissä sai istua vaikka päätepysäkille asti. Erittäin näppärä ja edullinen tapa liikkua Cancunin alueella :)

Hintataso

Cancunin hintatasossa on isoja eroa riippuen siitä, missäpäin kaupunkia olet.

Hotelli zone on hintatasoltaan erittäin kallista aluetta. Siellä lähes kaikki on ihan Suomen hinnoissa. Ruoka, vaatteet, retket jne.

Cancunin keskusta on hotelli aluetta huomattavasti edullisempi alue. Siellä ruokailet hyvässä(!) ravintolassa n. 10-15 euron hinnalla ja paikallisten ravintoloissa muutamalla hullulla eurolla. Vaatteita saatat löytää muutamalla eurolla paikallisten käyttämistä putiikeista.

Julkinen liikenne on edullista kaikkialla Cancunissa.

Vinkkinä voi kertoa, että kaikki ostokset/retket/ruoat kannattaa maksaa pesoilla kaikkialla. Mikäli jostain syystä olisit maksamassa dollareilla, on hinta aina hieman kalliimpi kuin pesoilla maksaessa ;)

Toinen vinkki: jos menet ravintolaan, jossa sinulle tuodaan espanjan kielinen lista: tilaa ruoka siitä! Mikäli nimittäin erehdyt pyytämään englanninkielistä menua, saattavatkin hinnat olla muuttuneet hieman korkeammaksi kuin espanjankielisessä menussa ;) Tarkista myös aina kuuluuko tippi ravintolalaskuun vai tuleeko sinun laskea se itse. Turistien suosimissa ravintoloissa tippi oli usein laskettu mukaan laskun loppusummaan eli et voinut valita halusitko maksaa sen vai et. Paikallisten ravintoloissa tippiä ei kertaakaan oltu laskettu loppusummaan mukaan. Kohtuullinen tippi on yleensä noin 10 % laskun loppusummasta.


Ostoskeskukset


Hotel Zonelta löydät länkkäreille suunnatut ostoskeskukset (katso kartta alempaa), joista löytyvät kaikki kaipaamasi merkkiliikkeet sekä turistikrääsän. Hintataso on sama kuin muissakin maissa.

Cancunin keskustan alueelta löydät edullisempia ostospaikkoja, joista osa on suunnattu turisteille, mutta huokeammilla hinnoilla ja osa taas ihan paikallisille itselleen.


Market 28, Market 23 ovat käymisen arvoisia paikkoja Cancunin keskustassa. Nämä paikat sisältävät enimmäkseen turisteilla suunnattua matkamuistoa, vaatetta, laukkua ynnä muuta, mutta hintataso on lompakolle huomattavasti mukavampi kuin hotellialueella. Tinkiminen tietysti kuuluu asiaan ja meksikolaiset osoittautuivat siinä lajissa varsin mukaviksi kauppakumppaneiksi ;)

Jos tinkiminen ei innosta, niin America´s Mall ja Malecan Mall löytyvät Cancunin keskustan laidalta ja ovat Cancunin alueen suurimmat ostoskeskukset, josta voit käytännössä löytää mitä tahansa tarvitset.

Edullisimmat vaateostokset teimme kuitenkin, kun lähdimme kävelemään Cancunin keskustasta kohti Puerto Juarezia. Mäkkäristä kilometrin verran eteenpäin ja molemmin puolin tietä avautui erittäin edullisia paikallisten vaatekauppoja, joista teimme todellisia löytöjä vaatekaappeihimme. Valikoima oli laaja.

Ruoka 


Meksikossa maan omat perinteiset ruoat ovat tietysti tacot, tortillat, fajitat, enchiladasit, burritot ja quesedillasit. Se miten Suomessa olen tottunut syömään näitä herkkuja poikkesi melkoisesti siitä, millaisina ne sain Meksikossa. Meksikossa ei näitä herkkuja tungettu täyteen kaikella mahdollisella kuten ehkä Suomessa on tapana, vaan täytteet olivat monesti erittäin yksinkertaisia, mutta hyviä. Se mistä näitä paikallisia herkkuja kannatti ottaa oli tietysti paikallisilta itseltään. Hotelli zonen alueelta emme kertaakaan löytäneet oikeasti hyviä paikallisia ruokia vaan siellä tarjonta oli pitkälti länkkäreille, länkkärien hinnoilla tietysti. Sen sijaan cancunin keskustan alueelta löysimme parikin oikein loistavaa paikallisten ruokapaikkaa, joista eurolla tai kahdella söi kyllä mahansa täyteen erittäin hyviä tacoja tai enchilladaseja. Läpi Yucatanin niemimaan löytyi myös ketju, joka myi paikallisten ruokia ja sieltäkin sai yllättävän hyvää tacoa 0,50 euron hinnalla ;) Paras löytämämme taco/enchiladas/quesedillas paikka oli kuitenkin ehdottomasti Cozumelin saarelta löytynyt paikallisten työläisten ruokapaikka, jonka vaatimattomuuden paikkasi loistavasti ruokien täydellinen maksu :)


Jos Meksikossa haluaa selvitä ruokailusta pikku rahalla, se ei ole ongelma jos tacot ynnä muut samanmoiset maistuvat. En muista yhtä länkkäripaikkaa lukuunottamatta kertaakaan maksaneeni paria euroa enempää paikallisesta ruoasta ja sillä kyllä pärjäsi ja jaksoi. Lämpimästi voin suositella rohkeasti kokeilemaan niitä paikkoja, joissa näet itse meksikolaisten ruokailevan. Vinkkinä myös - mitä täydempi paikka, sitä parempi ja yleensä myös edullisempi ruoka ;) 


Toki lomalla kun on, haluaa välillä syödä myös vähän enemmän ravintolamaisesti. Tällaisissa paikoissa lähes poikkeuksetta sinulle tarjotaan alkupalaksi erilaisia dippejä sekä jalopenoja ja vastaavia. Itselleni nämä herkut ovat hippaisen liian tulisia, mutta hymyssä suin katselin kun matkakumppanini niitä uhkarohkeasti maisteli välistä niin, että savu nousi korvista ;)


Itse ravintoloissa oli erittäin suurta hajontaa Cancunin alueella. Hotelli zonella ravintoloita oli vain ostoskeskusten yhteydessä koska suurin osa alueen hotelleista oli all inclusive-mallia. Sen mitä ostoskeskusalueella pyörähdimme ja näimme ruokien hintoja, jotka olivat paikoitellen kovempia kuin Suomessa, sai meidät kiertämään hotelli zonen ravintolatarjonnan ja kaukaa. Sen sijaan Cancunin keskustan alueelta kokeilimme useampaa paikkaa. Sielläkin selkeästi hyvän ravintolan tunnistit siellä istuvasta väkimäärästä. Kunnon ravintoloissa jouduit varautumaan maksamaan hieman korkeamma hinnan annoksestasi, mutta yleensä noin 10 eurolla söi jo todella hyvin ja siihen hintaan saattoi mahtua alkupalatkin mukaan. 


Canuncin keskustan alueella muutaman kerran ongelmia tuotti ruokalista, joka löytyi vain espanjan kielellä. Sanan "pollo" kun tunnisti niin varmasti sai ainakin suurinpiirtein syötävää ruokaa kuitenkin ;) Me seikkailunhaluiset pari kertaa kuitenkin kokeilimme siipiämme, joskus onnistuen ja joskus sitten suuresti epäonnistuen. Parhaiten muistan elämyksen, jonka koin kalaravintolassa lähellä Cancunin toria. Tuo ravintola oli aina tupaten täynnä ja lopulta sain matkakumppanini puhuttua sinne syömään vaikka hän ei kalan ystävä ollutkaan. Minä istuin ravintolan menu kädessäni kuola valuen haaveilen jostakin tajuttoman herkullisesti kala-annoksesta tai katkaravuista. Menu tosiaan tässä paikassa oli sitten vain espanjaksi ja niin siinä sitten yritin päätellä mikä on mitäkin. Lopulta tarjoilin kanssa englanniksi vielä varmistin tilaukseni. Onneksi alkuun tilasimme kalatacoja -  jotka muuten maistuivat taivaallisen hyvältä!. joilla sain ihan pahimman nälän jo taltutettua sillä kun pääruokani saapui pöytään ei se ihan ollut sitä mitä kuvittelin tilaavani. Eteeni sain jonkinlaisen kylmän salaatin, joka ui kylmässä kalanesteessä. Salaatin seassa oli raakaa kalaa, katkarapuja ja sitten se viimeinen niitti: mustekalan lonkeroita joissa oli imukupitkin paikallaan! Vaikka kuinka yritin, niin valitettavasti syömättä jäi tämä annos vaikka ilmeisesti se oli paikallisille jotakin suurta herkkua ;)

Jos meksikolainen ruoka alkaa maistua puulta, voin lämpimästi suositella italialaista pasta ravintolaa Cancunin torin laidalla. Aluksi kalliihkolta tuntunut 10 euron hinta pastasta selvisi annoksen saavuttua pöytään, se tarjoiltiin paistinpannusta ja oli tarkoitettu siten, että koko perhe syö samasta annoksesta. Siinä me kaksi suomalaista sitten istuskeltiin kaksi valtavaa paistinpannullista pastaa nenämme edessä. Hieman meinasi naapuripöytien väkeä naurattaa. Sen lisäksi, että annokset olivat valtavia, ne olivat ehkä parasta pastaa mitä olen koskaan saanut!

Kieli

Cancunin turistialueella osataan hyvin englantia, sen sijaan cancunin keskustan alueella ei pelkällä englannilla välttämättä enää pärjää. Siellä suurin osa puhuu pelkästään espanjaa. Elekielellä toki tuli toimeen, mutta suoraan voin sanoa, että koskaan ei ole niin paljon harmittanut, että en ole vaivautunut opettelemaan kieltä yhtään etukäteen kuin Meksikossa.

Loppulomasta alkoivat tietyt Meksikolaiset sanonnat jo sujua ja muistan kuinka meitä Cozumelin loistavassa taco-paikassa luultiin jo meksikossa työskenteleviksi ulkomaalaisiksi, koska puhuimme espanjaa niin sujuvasti. Sujuvasti ja sujuvasti, mutta osasimme me jo ruokamme tilata ja kiittää kohteliaasti ;)

Suosittelen kuitenkin lämpimästi opettelemaan edes muutaman sanan espanjaa: tervehdykset, kiitos, perusruoat, perussanonnat. Niiden kanssa pärjää jo pitkälle ja selkeästi saa paikallisten kunnioituksen. Monen asian hinnatkin tippuvat alaspäin siinä vaiheessa, kun sen yhdenkin sanan osaat espanjaa ;)

Tori - Paikallisten illanviettopaikka



Cancunin keskustasta löytyy tori alue, jonne vierailemista suosittelen jokaiselle Cancunin matkaajalle. Meidän ensi visiittimme torille osui päiväsaikaan ja ihmettelimme hieman, että mikäs se tällainen tyhjä tori oikein on, totuus valkeni auringon laskiessa...


Kaikkina viikonpäivinä auringon laskettua heräsi torialue henkiin. Paikalliset ihmiset saapuivat sinne viettämään iltaa, syömään, tanssimaan, katsoaan upeita esityksiä ja tekemään ostoksia.  Torista tuli myös meille useana iltana se paikka, johon suuntasimme ihmettelemään mitä sieltä tänään löytyisi :)



Torilla myytiin kaikenlaisia paikallisten herkkuja paikallisten hinnoilla. kovasti lomamme aikana yritimme ehtiä maistella kaikki kummallisuudet, mutta täytyy sanoa että ihan jokaista ei yksinkertaisesti ehtinyt maistaa ;) Muuallapäin Meksikoa emme näihin paikallisten illanviettopaikkoihin törmänneet, eikä samanlaisia herkkuja ollut siis tarjolla muualla kuin Cancunin keskustan iltatorilla. Jo pelkästään sen vuoksi suosittelen vierailemaan siellä.


Torilla oli joka ilta erilaisia näytöksiä. Milloin lavan valloittivat flamenco tanssijat, milloin nuorten tyttöjen voimistelujoukkue. Näytökset olivat täysin ilmaisia eikä niistä kerätty edes tippiä millään tavalla.

Hotel Zone


Hotellialue Cancunissa sijoittuu dyynille, eikä siellä juuri ole nähtävää valtavien viiden tähden lomaparatiisien ja julkisten rantojen lisäksi. Alue tuo mieleeni Indonesian Balilla Kutan jenkkituristialueen - yhdennäköisyys ostoskeskuksissa, hotelleissa ja kaikessa muussakin valtavassa on melkoinen ;) Ja hintataso on myös sen mukainen...

Me halusimme kuitenkin selvittää eikö hotellialueella oikeasti ole mitään nähtävää ja niimpä reissumme aikana kävelimme koko hotellidyynin päästä päähän. Teille hyvät lukijat voin kertoa, että ette menetä mitään jos hyppäätte paikallisbussiin ja ajatte alueen läpi. Näette kaiken saman kuin mekin, huomattavasti lyhyemmässä ajassa ;) 


 

Toki tekemistäkin hotellizonen alueelta löytyy, mikäli ei ole niin tarkka rahoistaan. Ostoskeskuksia kaikkien merkkiliikkeiden kera on useampia, löytyy merirosvoseikkailua, pikaveneitä sekä tietysti maankuulua illan viettoa. Jonkin verran selvittelimme hintoja näihin, mutta kun lähtöhinnat melkein kaikkeen tekemiseen olivat 60 euroa henkilöltä, päätimme käyttää aikamme johonkin aivan muuhun kuin hotellialueella hengailuun ;) Jollekin toiselle toki hotellialue voi tarjota täyden palvelun paikan ja juuri sitä rentoutumista jota lomaltaan on hakemassa kun kaikki palvelut löytyvät omasta all inclusive hotellista :) 


Se mikä hotelli alueella jaksoi ihastuttaa oli alueen puhtaus. Merivesi ja laguunin vesi oli kirkasta, roskia ei näkynyt missään ja alueella oli mahdollista nähdä monenlaista eläimistöäkin vaikka oltiinkin keskellä vilkkainta turistialuetta. Meidän matkamme varrelle osui useampia erilaisia lintuja ja yhden kerran ehdimme vilaukselta nähdä jopa krokotiilin laguunin rannalla!




Rannat


Kaikki Cancunin alueen yleiset rannat löytyvät hotelli zonen dyyniltä. Niille pääsee näppärästi paikallisbussilla niin Cancunin keskustasta kuin hotelli zonen eri päädyistäki perushintaan noin 0,60 e ( 10 pesoa ). Busseja kulkee pitkin päivää tasaisin väliajoin, joten mikäli asustat Cancunin keskustassa, ei sieltä ole mitään ongelmaa päästä vikkelästi rannalle ;) 


Playa Las Perlas (ei näy Hotelli alueen kartassa)



Las Perlas on pieni ja rauhallinen ranta aivan hotelli zonen alkupäässä kohdassa, jossa Kukulcanin tie tulee meren rantaan ensimmäisen kerran. Meidän siellä vieraillessamme ei paikalla ollut ketään muita. Vieressä toki oli lasten leikkikenttä, joten voin kuvitella että tiettyyn aikaan päivästä lapsosia voi täällä kirmailla. Rannan läheisyydesta löytyivät myös venelaiturit. Joka tapauksessa mukava pieni - joskaa ei kauhean ihmeellinen - ranta ilman turistien hälinää, aurinkotuoleja tai myyjiä ;)


Playa Delfines


Playa Delfines on upea pitkä, siisti ja todella kaunis ranta. Se on hotellialueen toisiksi viimeinen ranta ja sen tykö on ehkä helpoin osata paikallisbusseilla. Rannalta löytyy ilmaisia aurinkosuojia, joiden alle voi kiepsahtaa aurinkoa karkuun tarpeen tullen. Ja sitä tarvetta varmasti tulee! Ilman aurinkovarjoa ei tällä muuten aukealla ranalla kovin kauaa selviä ;) Playa Delfines rannalta löytyvät myös vessat ja pukuhuoneet. Halutessaan voi luokseen vinkata myös lähiravintoloiden rantapoikia, jotka kohtuullisilla hinnoilla kiikuttavat sinulle hedelmäkoreja tai margaritoja litran astioissa ;) Kauneudeltaan ja palveluiltaan Cancunin alueen paras ranta, joka ei kuitenkaan koskaan ole liian täysi, etteikö sekaan mahtuisi.



 El Rey - Maya raunio


El  Reyn Maya rauniot sijaitsevat hotelli zonella melkein playa Delfinoksen vastapäätä. Raunioalue on pienen pieni verrattuna Tulumiin, Cobaan tai Chicken-Itzaan, mutta jos olet täälläpäin, ihan pyörähtämisen arvoinen paikka :) pääsyliput ovat n. 3 euroa (65 pesoa) per henkilö ja alueella saa rauhassa käyskennellä, sillä oppaita tai niiksi tarjoutuvia ei ole paikalla vaikka haluaisitkin. Sen sijaan hauskoja liskoja vilisee täällä pilvin pimein, joten jos olet halunnut yhteiskuvan villiliskon kanssa niin tämä on se paikka! ;)









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti