keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Wilpattu - Sri Lankan suurin luonnonpuisto


Wilpattun luonnonpuistoretkelle suuntasimme Negombosta jo pitkästi ennenkuin kukkokaan olisi ehtinyt laulaa. Kello 3 aamulla oli sovittu lähtöaika, jotta ehdimme kello kuudeksi aamusafarille. Toki jälleen osoittautuivat meidän tinkaustaidot reissuista hieman liian hyviksi ja eihän sitä kuskia näkynyt missään.. onneksi ystävällisesti respan pojat alkoivat hoitaa asiaa puolestamme ja saivat matkanvälittäjämme kiinni, kuski oli nukkunut ponniin! No pääasia jos oli kuitenkin tulossa. Ja saapuihan se kuski sieltä lopulta - sillä samalla pienellä sukisuki-ihmeellä jossa niitä istumapaikkoja oli oikeasti vain neljälle ihmiselle. Tikut esiin ja arpomaan kuka saa paikan turvavöidentappien päällä :D

Reissusta Negombosta Wilpattuun sisältäen kuskin ja polttoaineet, sisäänpääsyliput ja jeepin vuokran, maksoimme neljän hengen seurueena yhteensä 26 600 rupiaa (noin 42e/henkilö). Kaikkiin Sri lankan luonnonpuistoihin on kiinteä sisäänpääsy maksu, joka on 1960 rupiaa + verot/henkilö. Lisäksi luonnonpuistoihin on pakko vuokrata jeeppi, jonka maksu yleisesti on 5000 rupiaa koko seurueelta. Tosin siinäkin näytti olevan tinkivaraa, kun meidän kuskimme sai jeepin meille 4000 rupialla ;) Näihin kiinteisiin hintoihin nähden maksoimme siis kuskista, autosta ja polttoaineista Negombo-Wilpattu väliltä 10 800 rupiaa ( alle 70 euroa/koko sakki). Toki joko meitä huijattiin miniauton kanssa tai olisimme saaneet tingata hieman vähemmän ;)


Mitä siellä Wilpatussa sitten oli?  Uskomattomia maisemia! Välillä tuntui niinkuin olisi tullut keskelle Afrikan savanneja. Oli vaikea uskoa, että olimme tulleet vain kolmen tunnin matkan (kilometreissä naurettavan vähän! )Negombosta ja maisemat olivat näin erilaisia. Ja itse luonnonpuiston sisälläkin vaihtelu oli todella suurta jo pienilläkin välimatkoilla.


No entäs se eläimistö, jota luonnonpuisto safarille tultiin katsomaan? No olihan sitä. Ei ehkä ihan siinä mittakaavassa kuin itse olin alkuun kuvitellut, mutta ei ne eläimet kulje kellokaulassa ;) Matkalla saimme nähdä lukuisia peuroja, erilaisia lintuja, krokotiilejä, vesipuhveleita, norsun paskaa ja pantterin tassun jäljen ;)


Harmittiko se, että norsut ja pantterit jäivät näkemättä? No harmittihan se. Eritoten olisin toivonut näkeväni vapaana kulkevan norsulauman, mutta kun päätimme tulla Wilpattun luonnonpuistoon tiesimme, että täällä norsujen näkeminen ei ole yhtä todennäköistä kuin esimerkiksi Yalassa. Sen sijaan Wilpatussa ei ollut niitä valtavia turistimassoja joita Yalaan tulee päivittäin. Pääosin saimme ajaa jeepillä ihan päinemme ympäri upeita maisemia ja pysähtyä kuvaamaan eläimiä kun niin halusimme. Oikeastaan vain silloin, kun joku jeeppi löysi pantterin, ajoivat kaikki jeepit samaan paikkaan jotta me kaikki näkisimme tämän jalon eläimen. Tällöinkin meitä parhaillaan oli 4 jeeppiä yhdessä paikassa. Hotellissamme olleilta suomalaisilta sain kuulla, että Yalassa sen sijaan he liikkuivat lähes jatkuvasti kymmenen jeepin parvena. Toki he myös näkivät norsulauman sekä sen pirun pantterin ;) Toki vain sen selän ;) Eli kannattaa miettiä, mitä safariltaan haluaa ;)


Wilpattun luonnonpuiston eläimistö on ymmärtääkseni kärsinyt maan pitkään jatkuneesta sisällisodasta ja puisto on vasta elpymässä kohti sitä mitä se joskus on ollut. Uskon vahvasti, että eläimistön määrä kasvaa tässäkin luonnonpuistossa kun vain aikaa kuluu vielä hieman. Luontohan täällä olikin jo aivan uskomaton :)


Jeeppikuskit olivat mahtavia Wilpatussa. Meidänkin kuskimme yritti sitkeästi saada meidät näkemään sen pantterin tai leopardin tai mikä peto nyt olikaan. Monta monituista kertaa palasimme paikkaan, jossa pantterin jopa kuultiin ääntelevän, odotimme ihan hiljaa ja toivoimme että se lähtisi liikkeelle. Kuski seurasi tarkoin koko ajan ajaessaan pantterin ja muidenkin eläinten jälkiä ja pyrki saamaan meidät oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Valitettavasti kuitenkin kun nuo eläimet menevät omia menojaan, jäi se pantteri meiltä tällä kertaa näkemättä ;)


Ennen Wilpatun reissuamme luin erään bloggarin tarinaa siitä, kuinka hän oli lopulta päättänyt jättää luonnonpuistoseikkailut tekemättä niiden hintavuuden vuoksi. Tämä miekkonen oli keskittynyt sitten seuraamaan hotellinsa nurmialueen elämää. Tuntui löytävän sieltä paljon mielenkiinoista muurhaisista kaikenmaailman öttömönkiäisiin ja lopulta totesi, että siinä oli hänelle luonnonpuistoa riittämiin. Vaikka Wilpattun eläimistön määrä ei ihan ollut se mitä siltä odotin, oli reissu silti ihan mahtava! Ja ehdottomasti jos - ja kun!- Sri Lankaan palaan, tulen vierailemaan luonnonpuistossa uudemman kerran.

Luonnonpuistoissa on Sri lankassa yleensä aamu- ja iltapäivä safarit. Aamupäiväsafarit lähtevät liikkeelle kuudelta aamulla ja kestävät noin puoleen päivään. Iltapäivä safarit puolestaan sitten siitä puolesta päivästä niin kauan kuin valoisaa aikaa riittää. Kestona siis 4-6h.

Luonnonpuisto vierailuilla kannattaa varautua siihen, että ilma ei välttämättä ole ihan yhtä lämmin kuin Sri lankan eteläosissa on tottunut. Ainakin Wilpattussa joka tulee Negombosta melko pitkästi pohjoiseen, saimme oikeasti hieman palella safarin ensimmäiset tunnit kun aurinko ei vielä lämmittänyt täydeltä terältään. Mukaan kannattaa siis varata hieman pitempääkin vaatetta :)


Alla vielä muutamia kuvia retkestämme wilpattuun:









Summasummarum:
Wilpattu: upeita ja erilaisia maisemia, pienempi eliöstö kuin kuvittelin, ehdottomasti kuitenkin vierailun arvoinen paikka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti